به گفته مسئولان استان تا ۶ هزار تن هم سابقه برداشت پنبه در قم تجربه شده است. با وجود مزایایی که برای پنبه می‌توان برشمرد در یک دهه گذشته به آن توجهی نشده است.
کد خبر: ۳۴۸۳۵۳
تاریخ انتشار: ۰۴ دی ۱۳۹۵ - ۱۶:۴۳ 24 December 2016
به گزارش تابناک قم، منابع آبی هر چه رو به کاهش رفت کشاورزی در قم هم به تبع آن کمتر و کمتر شد. در این میان برخی محصولات با وجود مقاومت مناسب به کم‌آبی اما روزبه‌روز کاهش یافت. 

یکی از این محصولات زودبازده و سودمند اما پر زحمت «پنبه» است که روزگاری در قم رونق چشمگیری داشت؛ آن‌قدر که به گفته مسئولان استان تا ۶ هزار تن هم سابقه برداشت پنبه در قم تجربه شده است. با وجود مزایایی که برای پنبه می‌توان برشمرد در یک دهه گذشته به آن توجهی نشده است.

به گفته رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان، 1۴۰۰ هکتار از مزارع استان زیر کشت پنبه است که پیش‌بینی می‌شود امسال حدود ۴ هزار تن انواع این محصول از مزارع استان برداشت شود.

محمدرضا طلایی اضافه کرد: در سال جاری حدود ۴۰ درصد از مزارع پنبه استان به شیوه مکانیزه آبیاری شده که این موضوع سبب کاهش مصرف آب شده است.

وی با بیان این‌که پیش‌بینی می‌شود از هر هکتار 2۸۰۰ کیلوگرم پنبه برداشت شود، اظهار کرد: در صورت واردشدن دستگاه برداشت پنبه پیش‌بینی می‌شود به برداشت ۶ هزار تن محصول دست یابیم.

از گفته‌های مدیرکل جهاد کشاورزی استان قم این گونه برداشت می‌شود که رغبت کشاورزان این استان به کشت پنبه کاهش یافته است.

دلایل کاهش توجه به کشت پنبه

مدیر امور زراعت سازمان جهاد کشاورزی استان دلیل استقبال کم‌رنگ کشاورزان از کشت پنبه را نبود حمایت از مباحث بازرگانی پنبه عنوان کرد و افزود: در گذشته بیش از ۸ هزار هکتار از اراضی استان زیر کشت پنبه بوده است. اگرچه کشت پنبه برای کشاورزان درآمدزاست، کمبود منابع آبی و قیمت پایین خرید تضمینی از مهم‌ترین دلایل کاهش استقبال کشاورزان بوده است.

«مجید حمیدی» ادامه داد: بخش جعفرآباد بیشترین سطح زیر کشت پنبه را دارد چرا که اراضی این منطقه بازدهی و کیفیت مطلوب منابع آبی خاکی دارد و قمرود و قنوات در رتبه‌های بعدی کشت پنبه استان هستند.

کیفیت در وضعیت مطلوب

کار‌شناسان انواع پنبه‌های استان قم از نوع درجه یک سفید می‌دانند که این پنبه در نساجی تبدیل به پارچه می‌شود و پنبه‌دانه نیز در صنایع روغن‌کشی تبدیل به روغن کنجاله می‌شود. از مزایای این محصول پرسود همین بس که حتی ضایعات دستگاه‌ها نیز در صنایع مبل‌سازی مورد استفاده قرار می‌گیرد و در واقع هیچ چیزی از محصول پنبه دورریز ندارد.

در استان قم زنجیره تولید خوبی در بحث پنبه وجود دارد. زنجیره‌ای که با دستان پینه‌بسته کشاورزان برداشت پنبه را چند روزی است شروع کرده‌اند.

خادمی یکی از کشاورزانی که مزارع خود را زیر کشت پنبه برده است اظهار کرد: امسال برداشت محصول خوب بود اما مشکل ما قیمت پایین خرید پنبه است. زمان فروش پنبه، مسئولان کارخانه‌ها می‌گویند پنبه و الیاف از خارج وارد کشور شده است و همین موضوع سبب کاهش قیمت پنبه می‌شود و این روند به نفع کشاورز نیست.

بنا به گفته مدیر امور زراعت سازمان جهاد کشاورزی استان، با وجود این‌که قیمت تضمینی پنبه در لایحه بودجه دولت تصویب می‌شود، خرید تضمینی زمانی صورت می‌گیرد که قیمت خرید تضمینی از قیمت بازار کمتر است که در چنین شرایطی برای کشاورز مقرون به صرفه نیست.

در شرایطی که کشاورزی استان روزبه‌روز به دلیل کاهش منابع آبی تحلیل می‌رود به نظر می‌رسد حمایت از کشاورزان برای کشت پنبه به عنوان محصول استراتژیک و پربازده امری ضروری است. 

کشاورزانی که سال‌های زیادی از عمر خود را در این کسوت فعالیت کرده‌اند راهی دیگر برای گذران زندگی ندارند و از دیگر سو نمی‌توان کشاورزی را در مجموع فعالیت‌ها و سرمایه‌گذاری‌ها نادیده گرفت؛ از همین رو حالا که اقتصاد مقاومتی توأم با اقدام و عمل شده به نظر می‌رسد بهترین راهکار برای مسئولان در بخش کشاورزی، ترغیب و حمایت از کشاورزان برای فعالیت در زمینه‌هایی است که متناسب با اقلیم و منابع استان باشد و کشت پنبه یکی از گزینه‌های مهم روی میز مسئولان است.

منبع: همشهری
اشتراک گذاری
نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار